Масляна – чого не можна робити, щоб не захворіти, позиція церкви

Керуючий справами Української православної церкви, митрополит Антоній пояснює, чому, з точки зору християнства, люди хворіють – і який урок вони можуть отримати з цього з точки зору духовного життя. Також він розповідає, чому в розпал свят питання про хворобах стає особливо актуальним.

Корінь усіх хвороб, як і всякого зла – гріх. І в цьому немає ніяких сумнівів.

Хвороба, як і зло не виникає сама по собі, з нізвідки, без усяких на те причин. Наш фізичний стан і життєві ситуації безпосередньо залежать від того, як ми живемо, як ставимося до людей, наскільки щиро і ретельно виконуємо євангельські заповіді.

Якщо ми нехтуємо вимогами Христа щодо моральної чистоти і духовного досконалості, наша душа, а в наслідку і тіло, будуть хворіти. Таким чином, хвороба – це не кара за гріх, це попередження, сигнал, що з нашої духовної життям щось не так. Потрібно зупинитися і задуматися, поки не пізно.

В період свят потрібно бути особливо обережними і уважними. Адже розгул ніколи не втримаєш у рамках, а объядением і зловживанням спиртними напоями не покращиш свій фізичний стан.

Захід під час святкових застіль – рятівна соломинка. Запас не наїсися і не нап’єшся.

Не будемо забувати про перевагу духовного життя над земною, а духовного здоров’я над тілесним. Тоді все в нашому житті стане на свої місця.

Бог дав людині прекрасне тіло. Завдання людини полягає в тому, щоб в цьому прекрасному тілі створити собі прекрасну душу“, – говорить святитель Іоанн Златоуст.